Over Ons

Radio René is filosofische webradio in de geest van René Gude. In deze podcasts laten we niet alleen beroepsfilosofen aan het woord, maar ook het publiek.

Begonnen met René Gude

Filosoof René Gude (1957-2015) was van 2013 tot 2015 Denker des Vaderlands. In 2014 werd hij door de koning geridderd vanwege zijn verdiensten voor de publieksfilosofie. Om dit te vieren bedachten wij een online radioprogramma voor hem, waarin hij vrijuit kon filosoferen met het publiek, zonder dat hij daar nog zijn huis voor uit hoefde. Hij kon zich door zijn ziekte de laatste maanden niet meer makkelijk als Socrates op de markt begeven, maar de markt kon wel naar Socrates worden gebracht. Met veel plezier reageerde hij vanaf zijn woonboot op filosofische gedachtes die Radio René-verslaggevers hadden opgenomen op straat. Hij heeft regelmatig aan de episodes van Radio René meegewerkt, tot de laatste weken voor zijn dood (13 maart 2015).

Straat en studeerkamer

Radio René begeeft zich nog altijd even graag op straat als in de studeerkamer. Online radio is volgens ons een ideaal middel om publieksfilosofie mee te bedrijven. We laten schrijvers en publieksfilosofen aan het woord, maar we stellen ook filosofische vragen aan kinderen in een manege, barbecueënde mensen in een park of een bewoner van een hospice. De beroepsfilosofen die we interviewen worden op deze manier extra geprikkeld met verrassende vragen en inzichten. En hetzelfde geldt voor onszelf; Radio René blijft altijd verlangen naar nog meer wijsheid – en die is overal te vinden.

Als u ideeën of vragen hebt voor Radio René, aarzel dan niet en stuur ons een bericht.

Makers

Wineke van Muiswinkel

Documentairemaker

Marc van Dijk

Kunstenaar / Journalist

Tom Loois

Ontwerper / Radiomaker
Scroll to top