Met René Gude,
56

#1: Het Nut van Filosofie

mei 15, 2014

René Gude is nu een jaar Denker des Vaderlands en werd door de koning geridderd vanwege zijn verdiensten voor de publieksfilosofie. Om dit te vieren krijgt hij een eigen radioprogramma. De eerste proefaflevering staat nu online, en is hier te beluisteren.

In deze pilot-uitzending reageert Gude op sfeerimpressies en kritische reacties die zijn opgenomen tijdens de G8 van de Filosofie, het publieksevenement in de Amsterdamse Beurs van Berlage, waaraan hij zelf op de achtergrond heeft meegewerkt. Bekende denkers als Peter Sloterdijk, John Gray en Zygmunt Bauman traden op voor 1700 bezoekers, naast filosofische toptalenten.

In de eerste aflevering gaat René Gude in op de vraag waar (publieks)filosofie toe dient, en stelt hij dat filosofie concreter is dan het dagelijks leven.

En verder: de jonge Australische filosoof Damon Young verbaast zich over de populariteit van filosofie in Nederland. De nog jongere Markus Gabriel pitcht zijn eigen opvatting van filosofie: ‘Filosofie begint met de indruk dat we op de een of andere manier wakker zijn geworden op een feestje, waarvan we niets weten. Dan beginnen we uit te zoeken wie en waar we zijn. Daarbij begeven we ons in de natuurwetenschap. En als we ons afvragen waarom we dat in vredesnaam doen, dán zijn we aan het filosoferen.’

presentatie: Marc van Dijk
reporters: Tom Loois en Wineke van Muiswinkel
productie: Radio Rodeo
Editing: Alfred Koster
Muziek: Day of the Tentacle van Kapok

Geef een reactie

Scroll to top